Thaise kruiden

De Thaise keuken maakt heel veel gebruik van smaakcombinaties. In bijna alle gerechten komen zowel heet, zuur, zoet als zout en vaak bitter voor. Er zijn vele stromingen en er is sprake van verschillende regionale keukens. Er worden in alle stromingen echter veel verse Thaise kruiden gebruikt, ook bij gerechten die bij het ontbijt worden geserveerd.

Chilipepers

Er wordt veel gebruik gemaakt van chilipepers, niet alleen vanwege de smaak, maar ook om hun geur en kleur. Chilipepers zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en scherptes. Ze maken deel uit van curry’s, soepen, salades en sausen. 

Citroengras

Citroengras wordt vers of ingevroren gebruikt in currypasta’s, salades en soepen die een pikant-zure smaak hebben. 

Koriander

In tegenstelling tot veel andere keukens wordt in Thailand de gehele plant van de koriander gebruikt. Zo worden de verse bladeren en stengels in soepen en sauzen gebruikt. De wortels worden toegevoegd aan bouillons, currypasta’s en marinades. Koriander is eveneens als poeder verkrijgbaar bij kruiden en specerijen specialisten zoals Natural Spices

Krachai

Deze wortel heeft een sterke geur en smaak en wordt ook wel Chinese gember of vingerwortel genoemd. Hij is verwant aan de gemberwortel. Krachai wordt in de Thaise keuken gebruikt in currypasta’s zoals kaeng tai pla.

Kurkuma<

Behalve de wortel die voor curry’s wordt gebruikt en deze de typische gele kleur geeft, eet men in Thailand ook de scheuten van deze plant evenals de bloeiwijzen. 

Thaise currykruiden

Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van een Thaise curry. Veel speciale mengsels die voor dit doel te gebruiken zijn bevatten knoflook, sereh, koriander- en nigellazaad, korinanderblad, kurkuma, lasvaswortel en –blad. Deze Thaise kruiden worden bijvoorbeeld aangevuld met paprika, ui, peper en nootmuskaat. Er wordt geen zout gebruikt in deze mix. Heerlijke Thaise curry kruiden zijn o.a. verkrijgbaar in Nederland bij Natural Spices.

Thai Seven Spices

Deze mix van Thaise kruiden bevat de 7 belangrijkste kruiden die men in de Aziatische en Thaise gerechten gebruikt. Dit zijn: 

  • chilipeper
  • gember
  • knoflook
  • komijn
  • kruidnagel
  • peper
  • steranijs

Daarnaast kunnen nog andere ingrediënten toegevoegd worden zoals citroen, zout en/of olie.

Dit mengsel smaakt goed met vlees en gevogelte. Ook de stevigere vissoorten zoals zeeduivel combineren heel goed met Thai seven spices. Het kan zowel gebruikt worden als seasoning als droge rub.

Thais kruidentrio

Dit trio bestaat uit korianderwortels, peperkorrels en Thaise knoflook. Deze knoflook is kleiner en scherper van smaak dan de knoflook zoals wij die in Europa kennen. Deze combinatie wordt vaak gebruikt om gehakt, garnalen en inktvis mee te marineren. 

Thaise munt

Tot slot de verse blaadjes van Thaise munt:  deze worden veel gebruikt in pikante salades.